Paragrafen

Paragraaf Bedrijfsvoering

Samenwerking

In het bestuursakkoord 2022-2026 wordt meermaals gesproken over samenwerking. Naast regionale overheidssamenwerking acht het college het ook van belang om naar bundeling van krachten over de landsgrens heen. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de samenwerking EGTS Linieland van Waas en Hulst. Echter ook de samenwerking met burgers en organisaties via burgerparticipatie wordt nadrukkelijk benoemd. Op bijna alle onderdelen binnen het bestuursakkoord wordt samenwerking van groot belang geacht. Samenwerking mag alleen geen doel op zich zijn en moet van (financiële) meerwaarde zijn. Het gaat te ver om op deze plaats alle samenwerkingen (excl. Gemeenschappelijke Regelingen) te benoemen, zodat we ons beperken tot onderstaande:

De strategische regiovisie is inmiddels uitgewerkt in een werkagenda waarin gerichte acties zijn opgenomen die invulling geven aan de geformuleerde doelen en prioriteiten uit het visiedocument. De werkagenda beslaat een elftal projecten op het gebied van onder meer wonen, werken, onderwijs, cultuur. De doorlooptijd van diverse projecten zijn meerjarig en vragen de komende jaren aandacht binnen de organisatie maar ook binnen de regio bij alle stakehouders.

Naast de grootschalige samenwerking als uitvloeisel van de regiovisie blijven de mogelijkheden tot samenwerking onze aandacht vragen. Samenwerking moet wel een meerwaarde hebben en vormt als zodanig geen doel op zich.
In 2022 is onder andere de samenwerkingsovereenkomst Leergeld en gemeenten 2023-2026 met stichting Leergeld Zeeuws-Vlaanderen aangegaan. Dit ten behoeven van de uitvoering van het educatieve kindpakket. De uitvoering hiervan zal met ingang van 2023 van start gaan.

Binnen het samenwerkingsverband Grenspark Groot Saeftinghe zal samen met diverse partners uitvoering worden gegeven aan het projectplan Interreg VI. Dit projectplan behelst een zevental werkpakketten om duurzame vrijetijdsbesteding in het grenspark te ontwikkelen. Hierbij wordt ingezet op enkele strategische investeringen en activiteiten, gekoppeld aan educatie en leefbaarheid, authentieke en verantwoorde natuur- en landschapsbeleving en lokaal ondernemerschap. Het betreft een driejarig project.

Op het gebied van de instandhouding van de (afval-)waterketen is in 2020 de Strategie SAZ+2030 vastgesteld. In 2022 is door alle deelnemers een hierop gebaseerde nieuwe samenwerkingsovereenkomst SAZ+ aangegaan.  Op grond van 3 programmalijnen en 19 projecten wordt gewerkt aan de kwalitatieve instandhouding van de (afval-)waterketen op een zo efficiënt mogelijke wijze tegen minst mogelijke (meer-)kosten. Hierbij ook inspelend op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van klimaatadaptatie, implementatie van Omgevingswet en digitalisering.

Verder is in 2022 ingestemd met de samenwerkingsovereenkomst Zuidwestelijke Delta (ZWD) en het hieraan gerelateerde uitvoeringsprogramma ZWD. Hiermee wordt ingezet op voortzetting van de samenwerking, zoals deze in voorgaande jaren reeds vorm heeft gekregen. Doel van deze samenwerking tussen Rijk, Provincies, waterschappen, gemeenten en (maatschappelijke) partijen is een economisch vitale, ecologisch veerkrachtige, veilige en klimaatbestendige Delta. Ook in 2024 zal dit een belangrijke vorm van samenwerking zijn.

In december 2021 is de samenwerkingsovereenkomst met de Voedselbank aangegaan. In de afgelopen jaren hebben we het belang van de voedselbank gezien met name gerelateerd aan het minimabeleid van de gemeente Hulst. De huidige  overeenkomst kent een looptijd tot en met 2023.  De samenwerking verloopt prima, zodat inzet is om deze ook vanaf 2024 voort te zetten.

In 2023 zijn voor een periode van 4 jaar samenwerkingsafspraken gemaakt onder de noemer "Levensloopaanpak Ketenveldnorm Zeeland 2023-2026". De Ketenveldnorm is het resultaat van multidisciplinaire samenwerking binnen het Programma Continuïteit van zorg, in opdracht van de VNG, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Ministerie van Justitie & Veiligheid (J&V), Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse GGZ. De Ketenveldnorm bestaat uit de ambulante Levensloopaanpak en de intramurale intensief beveiligde zorg, beiden zonder justitiële titel.
Het betreft een samenwerking met een gezamenlijke (horizontale) verantwoordelijkheid om te doen wat nodig is om langdurige begeleidingscontinuïteit te bieden en recidiverend hoog risicogedrag te voorkomen. Ondanks de kleine cliëntengroep die hiervoor in aanmerking komt, is deze samenwerking maatschappelijk gezien van groot belang

Naast bovenstaande samenwerkingsovereenkomsten wordt er lokaal maar ook regionaal met vele partijen samengewerkt op een groot aantal werkgebieden. Deze samenwerkingsvormen zijn eveneens vastgelegd in samenwerkingsovereenkomst maar ook in GR'en of in de vorm van dienstverleningsovereenkomsten.

Ten slotte vindt er in regionaal verband periodiek overleg plaats binnen het Overleg Zeeuwse Overheden. Dit op uiteenlopende actuele dossiers om de mogelijkheden tot samenwerking en/of kennisdeling te beoordelen.

Deze pagina is gebouwd op 11/20/2023 12:48:28 met de export van 11/20/2023 12:36:45